Els reptes del servei públic audiovisual de proximitat

comlocSota e títol “Els mitjans de comunicació de proximitat a Europa”, el Congrés ComLoc ha reunit a la Universitat Jaume I de Castelló experts i investigadors del sector audiovisual. Els prestadors de proximitat entesos com a servei públic ha estat el fil conductor de les ponències.

Katharine Sarikakis, Catedràtica de la Universitat de Viena, ha denunciat una tendència europea cap a la marginació i el descrèdit dels mitjans locals. Ho ha atribuït a la recentralització dels poders administratius i a la manca de transparència i d’independència governamental. Sarikakis ha destacat la reducció pressupostària, el tancament de canals i la transferència de producció cultural als mitjans privats com a característiques dels mitjans de servei públic a Europa.

El paper del servei públic de radiodifusió com a defensor de les cultures i les indústries, així com a exportador de la cultura nacional, l’ha posta sobre la taula Jannette Steemers, Catedràtica de la Universitat de Westminster. La ponència ha reflexionat sobre les plataformes transnacionals com ara Netflix o Youtube, amb les quals han de competir els mitjans de servei públic en el marc de l’era digital. Steemers ha exposat la necessitat que els prestadors passin de ser radiodifusions a configurar institucions culturals obretes als ciutadans. També ha reivindicat que els mitjans de servei públic recolzin la producció local.

Eugeni Sallent, director de TV3, i Fran Llorente, exdirector d’informatius de TVE, han reflexionat sobre els reptes del servei públic a Espanya. Sallent ha destacat la proximitat com a factor fonamental en la cohesió social i ha relacionat els reptes de futur amb la necessitat d’eficiència. Llorente ha defensat que la supervivència de televisions públiques està lligada a la seva independència, després d’exposar el cas de TVE.

El tancament de RTVV ha estat present en tot el congrés, tant a les ponències com a les meses, en què alguns investigadors han presentat les seves recerques. El posicionament d’algunes televisions locals per ocupar l’espai comunicatiu que ha deixat orfe el tancament de Canal 9 ha fet reflexionar els assistents sobre com s’està repensant el concepte de proximitat. Altres comunicacions s’han centrat en aspectes de les televisions de les Comunitats Autònomes o en la interacció dels prestadors audiovisuals amb els espectadors. Aida Martori, investigadora del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura, ha comparat el cas català i escocès de televisió de proximitat, mostrant les notables diferències entre ambdós models. El Congrés, celebrat a la Universitat Jaume I de Castelló del 15 al 17 d’Abril, ha finalitzat amb una taula rodona on els diferents grups polítics han reflexionat sobre les seves posicions de futur respecte dels mitjans públics a la Comunitat Valenciana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s