El nou periodisme literari: velles fórmules, noves narratives

El Màster en Comunicació, Periodisme i Humanitats presenta el primer Premi MeCoPH-Editorial Base-SomAtents a la llibreria Alibri de Barcelona a les 19:30h, el proper dijous 27 de novembre.

Cartell de l'acte en format 'postal free'

Cartell de l’acte en format ‘postal free’. Click per ampliar

El sistema mediàtic, que afarta d’informació reiterativa, banal i superficial, requereix avui de noves maneres d’explorar la qualitat de l’experiència de forma contrastada i plural, així com de noves formes de captar l’atenció del públic i de fer arribar aquelles històries que, més enllà de l’anècdota, parlen de qui som com a societat i com a individus.

¿Poden ser les velles formes del periodisme literari informatiu les més capaces encara avui de generar aquesta expectativa de les audiències, i d’enriquir el discurs informatiu dels mèdia amb una mirada contextualitzada i profunda alhora que extraordinàriament amena i popular?

Sovint, però, s’apel·la a termes com gonzo, com muckraker, com periodisme narratiu, perquè donen un aire retro a l’oferta dels nous mitjans, en aquest context de malenconia vintage… Hunter S. Thompson, James Agee, John Hersey, Truman Capote… Però, ¿podria ser que aquest nous vells formats resultin només un esquer publicitari? ¿Unes etiquetes comercials però purament cosmètiques? Sovint sembla que rere aquesta invocació no s’aprofitin de debò els recursos documentals intensius ni les formes narratives que permeten capturar, o almenys aludir, a la qualitat de l’experiència.

En aquestes circumstàncies del mercat mediàtic, esponerós d’ofertes digitals i impreses, des del MeCoPH es reivindica l’etiqueta i les possibilitats comunicatives i epistemològiques del Vell Nou Periodisme Literari; en un acte en què presentem el fruit del treball dels alumnes del nostre màster, el llibre antològic Cuando encuentres a Malinowski, amb tres reportatges guanyadors del I Premi MeCoPH-Editorial Base-SomAtents de Periodisme Literari.

La trobada tindrà lloc el proper dijous 27 de novembre a les 19:30h a la llibreria Alibri amb la intervenció dels fundadors i professors del Màster Albert Chillón, David Vidal; de l’escriptor i professor del Taller de Periodisme Literari del MeCoPH Miqui Otero; de l’escriptor i editor d’Editorial Base, David Aliaga; i Ezequiel González, Ana M. Caballero i Andrés Nef, autors del llibre Cuando encuentres a Malinowski.

Per a més informació, apunteu-vos a l’acte de facebook.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s