El periodisme de les absències

'Periodismo social', nou llibre de Joana Gallego

‘Periodismo social’, nou llibre de Joana Gallego amb María Luengo

Joana Gallego, professora del Departament de Mitjans Comunicació i Cultura i investigadora sobre qüestions de gènere, societat i comunicació, publica Periodismo Social (Editorial Síntesis, 2014), manual que reflexiona sobre el tractament que els mitjans de comunicació atorguen al fet social, alhora que tracta de definir i sistematitzar què s’entén per aquest tipus de periodisme, que sovint es mostra esmunyedís, esdevenint absència destacada en el panorama mediàtic actual.

L’obra, que ha estat escrita juntament amb la professora de la Universitat Carlos III de Madrid, María Luengo, estableix “els escenaris i protagonistes principals, així com els temes i tendències en què es debat la societat actual, alhora que alerta dels riscos i deformacions que afecten a aquest àmbit professional”.

En periodisme, l’ambigu qualificatiu de social engloba una gran quantitat de fets informatius no sempre recollits ni reconeguts pels mitjans de comunicació, bé per l’absència d’escenaris estables, on els professionals puguin realitzar un seguiment informatiu, o bé perquè allò social és observat amb desdeny o abordat amb certa cautela, especifiquen Gallego i Luengo.

Les autores pretenen “dotar de coherència interna a aquest espai de relació en el qual convergeixen les activitats de la societat civil, les institucions socials i els individus”. En última instància, destaquen, es tracta de donar sentit als esdeveniments que afecten la societat en el seu conjunt.

Per a més informació: sobre el llibre podeu consultar aquí, sobre l’autora, aquí.

Joana Gallego, profesora del Departamento de Medios Comunicación y Cultura e investigadora sobre cuestiones de género, sociedad y comunicación, publica Periodismo Social (Editorial Síntesis, 2014), manual que reflexiona sobre el tratamiento que los medios de comunicación otorgan a los asuntos sociales, al tiempo que trata de definir y sistematizar qué se entiende por este tipo de periodismo, que a menudo se muestra escurridizo, convirtiéndose en ausencia destacada en el panorama mediático actual.

La obra, que ha sido escrita junto con la profesora de la Universidad Carlos III de Madrid, María Luengo, establece “los escenarios y protagonistas principales, así como los temas y tendencias en que se debate la sociedad actual, al tiempo que alerta de los riesgos y deformaciones que afectan a este ámbito profesional”.

En periodismo, el ambiguo calificativo de social engloba una gran cantidad de hechos informativos no siempre recogidos ni reconocidos por los medios de comunicación, bien por la ausencia de escenarios estables, donde los profesionales puedan realizar un seguimiento informativo, o bien porque lo social es observado con desdén o abordado con cierta cautela, especifican Gallego y Luengo.

Las autoras pretenden “dotar de coherencia interna a este espacio de relación en el que convergen las actividades de la sociedad civil, las instituciones sociales y los individuos”. En última instancia, destacan, se trata de dar sentido a los acontecimientos que afectan a la sociedad en su conjunto.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s