“Cal canviar hàbits dels nostres lectors i això s’aconsegueix apostant per textos de molta més qualitat que oferiran no només informació efímera sinó coneixement complet”

Gemma Casamajó és periodista i poeta. És professora del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB des de 1998 i codirectora del Màster en Comunicació, Periodisme i Humanitats (MeCoPH). S’ha especialitzat en les relacions entre periodisme i literatura i està acabant la tesi doctoral sobre l’autoria periodística. Ha estat membre del consell de redacció de la revista Anàlisi. Quaderns de Comunicació i Cultura i ha col·laborat als diaris Avui i El Punt. Ara és crítica literària a la revista Time Out Barcelona i sòcia del Apòstrof, on es dedica a l’escriptura de textos periodístics i literaris i és responsable de l’edició de publicacions. És autora dels llibres de poesia Bloc de notes i Terra campa.

1_2-copia

Gemma Casamajó

Quin objectiu persegueix el MeCoPH?

El Mecoph vol donar una formació humanística completa que, per desgracia, estan de cap a caiguda a la universitat que, d’altra banda, cada cop està més a la deriva i obsessionada en fomentar en general una educació dirigida només al mercal laboral. Precisament això ens empobreix com a societat tot formant ciutadans i professionals acrítics. Amb l’Albert Chillón i el David Vidal vàrem decidir engegar el màster justament quan confirmàrem aquest arraconament de les humanitats. Creiem que una facultat com la nostra havia d’oferir aquesta formació humanística lligada a la comunicació.

Avui dia el mercat demanda informació clara, jeràrquica, directe, etc. i que tendeix a ser efímera. Per què és important preservar un periodisme narratiu i en profunditat?

Crec que el que tu dius “mercat” és molt divers i demanda, naturalment, coses diverses. A més, també, cal canviar hàbits dels nostres lectors i això s’aconsegueix apostant per textos de molta més qualitat que oferiran no només informació efímera sinó coneixement complet. Ara que els mitjans de comunicació estan en una crisi –no només de model empresarial sinó també de credibilitat– potser seria el moment per fer aquestes noves apostes més ambicioses.

El relat, en canvi, és una forma de coneixement que, a més, és molt magnètica perquè, entre d’altres coses, connecta amb el lector via emocional. I ull, el periodisme narratiu hauria de ser clar, precís, hauria d’estar ben jerarquitzat…

Per què consideres que els periodistes han d’adquirir les eines que proposeu a l’assignatura “Comparatisme periodístico-literari”?

Perquè cal que el periodisme aprofiti el patrimoni de la literatura i, alhora, la literatura, el del periodisme. L’assignatura traça justament els ponts entre el periodisme i la literatura. Ponts amples. Per exemple, pel que fa a l’escriptura, per a mi no hi ha a penes diferències entre un relat de ficció i relat factici, o de no ficció com en dius tu. El patrimoni teòric de la teoria de la literatura, la narratologia, la literatura comparada… ens ajuda a construir un millor relat de la realitat, ens ajuda a fer més bon periodisme. I a la inversa també es produeixen molts intercanvis.

En definitiva, tot i que el periodisme i la literatura no són el mateix, jo veig molta connexió entre la feina de periodista i la de l’escriptor: no hi ha mur sinó pont, dèiem. Les dues són formes de coneixement i per a les dues professions crec que cal tenir interès pel món i pels altres.

Quina salut creus que té a Catalunya el periodisme literari i la no-ficció? Pots recomenar algun autor i obra avui que és Sant Jordi?

Aquí crec que té una mala salut de ferro, el periodisme literari: hi ha grans periodistes preparats per fer-ne però pocs mitjans de comunicació que apostin per ell en realitat tot i que a tothom li agradi omplir-se’n la boca. Recomano Dos taüts negres i dos de blancs, del Pep Coll, un llibre molt ben escrit que està a la frontera entre el periodisme i la literatura. I acabo de comprar Crónica y mirada. Aproximaciones al periodismo narrativo. L’ha coordinat la Maria Angulo i acaba de sortir del forn. No sé si serà gustós però té bon aspecte.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s