“Estem malalts mentals per la baixa qualitat de les dietes culturals”

Tresserras

Joan Manel Tresserras, comunicació i cultura / Fotografia Elperiodico.com

Joan Manuel Tresserras és professor titular del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB. Especialitzat en història de la comunicació, les indústries culturals i la cultura de masses, ha treballat i ha impartit docència en gestió cultural, comunicació política, polítiques de comunicació i anàlisi de mitjans. Ha estat conseller del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i Conseller de Cultura del Govern de la Generalitat. Al Màster Universitari en Mitjans, Comunicació i Cultura imparteix l’assignatura “Polítiques Culturals en el Capitalisme Global”.

Quins trets distintius aporta el Màster pel que fa a la relació entre mitjans de comunicació de masses i cultura?

La qüestió fonamental és que de forma tardana, però també pionera, es posen en relació els mitjans de comunicació i la cultura: macrosector econòmic i un camp de coneixement molt ampli i que s’ha fragmentat entre les humanitats i les ciències socials i que no ha estat conscient que tenia un sector industrial al voltant. Caminem cap a les economies del coneixement quan abans les arts i la cultura semblaven pròpies dels malalts de la informació; en la nova societat a la que ens dirigim, la cultura forma part de la condició de ciutadans lliures. No pot haver una democràcia de qualitat sense gent informada i sense accés a la xarxes.

El focus entre la relació comunicació/cultura esdevé estratègic.

Hi ha un conjunt d’àmbits d’activitats amb MCM, arquitectura, disseny, publicitat, cinema, software que és un macrosector on el fonamental és el coneixement de les tradicions i la crítica, em sembla que el màster el que proporciona són les bases per entendre aquest macrosector. A Londres això suposa el 20% el PIB!

La seva assignatura, “Polítiques Culturals en el Capitalisme Global”, relaciona una mica tot el que ha parlat. Com queda trepitjada d’actualitat, però?

Cal deixar clar que en els anys de bonança no s’ha inflat la importància d’aquest sector ni és important a una societat opulenta. La cultura és bàsica, i molt més en un moment com el que vivim, però la mentalitat dominant és antiga i tendeix a condicionar la realitat dominant: un bistec és imprescindible però anar a una exposició no.

De l’esperit hem decidit que quan s’acaba l’ensenyament obligatori podem prescindir-ne, estem malalts mentals per la baixa qualitat de les dietes culturals i d’estímuls, del nostre model simbòlic de referència, independentment de la crisi. La gent que de jove redueix la cultura a l’entreteniment queda desarmada per la resta de la seva vida.

Podeu consultar diversos articles de Joan Manuel Tresserras al diari ‘ARA’ aquí o seguir el seu compte de Twitter personal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s